Istoric
Mănăstirea Tanacu
Mănăstirea Sfânta Treime Tanacu, situată în comuna Tanacu, județul Vaslui, este un așezământ monahal de călugări. Schitul „Sfânta Treime” se află pe Dealul Viei, într-un cadru natural deosebit, aproape de satul Benești, în partea de nord-est a municipiului Vaslui. A fost înființat în anul 1999, cu binecuvântarea Episcopului Ioachim Mareș al Hușilor. Biserica de zid, în formă de cruce, cu pridvor închis, are hramul „Sfânta Treime”. În plus, mănăstirea mai are un al doilea hram dedicat Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Monahii care viețuiesc aici împletesc rugăciunea cu munca, străduindu-se să insufle locului parfumul duhovnicesc ce stăruie ca amintire a vechii vetre monahale, despre care se spune că a existat în acest loc. 🙏
ICOANA
Maica Domnului ,,Prodromita”
În anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, cuvioșii Nifon și Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, așa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte. Ei au găsit un pictor priceput și evlavios din orașul Iași, pe nume Iordache Nicolau. Iconarul a primit ca îndatorire să lucreze la icoană cu post, adică nemâncând, nici bând până la sfârșitul lucrului din fiecare zi.
Pictorul a început lucrarea, iar în câtva timp a terminat de pictat veșmintele și celelalte părți ale icoanei. Dar, când a ajuns să picteze Sfintele Fețe ale Maicii Domnului și Domnului Hristos, nu izbutea nicidecum să le înfățișeze după cuviință. Mâhnit, iconarul a încetat a mai lucra, apoi a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul și s-a retras în camera sa, nepricepând ce va să fie lucrul acesta căci, silindu-se, mai mult le-a stricat, ca și cum și-ar fi uitat meșteșugul.
În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase și pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă cum se petrecuse lucrarea. Minunea aceasta s-a întâmplat în noaptea de 27 spre 28 iunie. Iconarul Iordache Nicolau a lăsat o mărturie scrisă care se păstrează la Schitul Prodromu, un document datat 29 iunie 1863, în care descrie această minune preaslăvită.
Această sfântă icoană a Maicii Domnului se află la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, de la care și-a luat și numele de Prodromița. Icoana Prodromița este una dintre puținele icoane din lumea ortodoxă numită „Nefăcută-de-mână”, adică pictată în chip minunat. Minunea pictării acestei icoane rămâne o mărturie a credinței și a harului divin care a lucrat prin mâinile iconarului Iordache Nicolau.